Elsker man koldskål, men godt kan lide afveksling er dette en fantastisk sommer dessert, som tilmed kan forberedes lang tid i forvejen.
I det klassiske danske køkken vil man sige “rand” mens man i morderne vendinger vil bruge det italienske panna cotta – resultatet er dog det samme.
Opskrift til 4 personer:
Kærnemælksrand:
6 dl kærnemælk
1 dl piskefløde
4 blade husblas
50 g sukker
1 tsk vaniljesukker
Læg husblasen i kold vand.
Kog fløden op med sukker og vanilje og rør til sukkeret er opløst.
Når husblasen er udblødt kommes den i fløden og røres godt igennem.
Tag så gryden af varmen, rør kærnemælken i.
Fordel i skåle og sæt på køl.
Maltkiks:
25 g smør
25 g ristede hasselnødder
25 g sukker
25 g honning
15 g hvedemel
1 tsk maltpulver (eller 2 tsk maltmel, der ikke er lige så kraftfuldt i smagen)
Hak nødderne fint uden det bliver mel og rør det sammen med resten af ingredienserne.
Rul dejen ud mellem 2 stykker bagepapir i ca. 2 mm tykkelse, tag det øverste papir af og bag i 10 min. ved 160 grader.
Lad kiksen køle – den bliver først sprød når den er kold, og hak den så fint til krummer/krymmel.
Karameliserede rababer:
2 rabarber
50 g sukker
Vask rabarberne og skær top og bund af.
Skær dem i skiver på ca. 1 cm.
Varm sukkeret på panden ved lidt over middelvarme
Så snart sukkeret begynder at smelte kommes rabarberne oven i og røres stille og roligt i det smeltede sukker til sukkeret bruner og rabarberne bliver bløde (men ikke så meget at de falder fra hinanden).
Hæld dem på bagepapir til køling og sørg for de ikke ligger i klumper eller op ad hinanden.
Kryddersukker:
2 spsk sukker
En lille håndfuld jernurt (mynte kan også bruges)
Hak jernurten groft (det gør det hurtigere at blande i sukkeret)
Kom sukker og jernurt i en morder og giv det en god tur til sukkeret er ensartet grønt (dette skal gøre lige inden servering for at holde mest på smagen).
Anret komponenterne, server og nyd
Læs også:


June 8th, 2011
Og det smager fantastisk!!