Subscribe via RSS

Fuldkornsboller

29 Aug 2011

Hjemmelavede fuldkornsboller / Grovboller

Hjemmelavede fuldkornsboller / Grovboller

Jeg fik jo endelig kastet mig ud at bage. Næste skridt var at prøve at lave en gærdej. Maiken fra Dronninge mad havde anbefalet brød bagt i gryde, men nu har jeg desværre ikke hverken en støbejernsgryde eller Römertopf, så den oplevelse har jeg til gode.
Denne opskrift er en “lige-ud-af-landevejen” opskrift og resultatet blev godt. Med denne i baghånden føler jeg mig parat til at postulere at jeg kan bage brød :-)

Så må jeg se om jeg næste gang jeg skal bage tør vove mig ud i at eksperimentere med forskellige kerner i brødet …

Ingredienser (20-25 stk.):
1 kg fuldkornsmel
50 g gær
15 g salt
6 dl lunkent vand

Tilberedning:
Rør gæren ud i vandet så den er helt opløst.
Rør mel og salt i og ælt det i ca 10 min.
Form dejen til en kuglen, smør den ind i lidt olie (ca. 1 spsk), så den ikke klistre fast under hævning og læg den til hævning i en skål dækket med film i 1 1/2 time.

Når dejen er hævet vendes den ud på bordet hvor den “slås ned” (hvilket vil sig at prikke lidt i den med fingrene så den bliver fladet ud).
Dej der er blevet slået ned

Byg den op igen ved at blive ved med at folde hjørnerne ind mod midten til man til sidst har en ny kugle (enten hele dejen hvis det man laver brød, eller mindre stykker hvis man laver boller) og læg samlingen ned ad på bagepladen.
Bageteknik - sådan formes runde bollerBageteknik - sådan formes runde boller
Bageteknik - sådan formes runde boller

Lad det efterhæve i ca. 45 min under et fugtigt klæde.
Perfekt runde boller til efterhævning

Bag i ca 40 min. ved 200 grader

Hjemmelavede fuldkornsboller / Grovboller

Server og nyd.

Note:
Har prøvet at fryse dem og de er næsten lige så lækre efter at have været frosset, som de er lige fra ovnen.
Fuldkornsboller

Læs også:

Grillet kotelet med coleslaw - lækker mad mod madspild :-)
Oksemørbrad og flødekartofler - 80'er forkælelse
Grønkålschips - sund snack til vinteren



7 Comments on Fuldkornsboller

  1. Maiken

    De ser go’e ud :) Tillykke, bager!

  2. Christoffer - Lofoloco

    Tak … ja jeg må se om jeg ikke også kan finde penge (og plads i køkkenet) til en støbejernsgryde så jeg kan prøve verdensbedste brød :-)


Leave a comment

© 2016 Love food love cooking