Jeg fik jo endelig kastet mig ud at bage. Næste skridt var at prøve at lave en gærdej. Maiken fra Dronninge mad havde anbefalet brød bagt i gryde, men nu har jeg desværre ikke hverken en støbejernsgryde eller Römertopf, så den oplevelse har jeg til gode.
Denne opskrift er en “lige-ud-af-landevejen” opskrift og resultatet blev godt. Med denne i baghånden føler jeg mig parat til at postulere at jeg kan bage brød :-)
Så må jeg se om jeg næste gang jeg skal bage tør vove mig ud i at eksperimentere med forskellige kerner i brødet …
Ingredienser (20-25 stk.):
1 kg fuldkornsmel
50 g gær
15 g salt
6 dl lunkent vand
Tilberedning:
Rør gæren ud i vandet så den er helt opløst.
Rør mel og salt i og ælt det i ca 10 min.
Form dejen til en kuglen, smør den ind i lidt olie (ca. 1 spsk), så den ikke klistre fast under hævning og læg den til hævning i en skål dækket med film i 1 1/2 time.
Når dejen er hævet vendes den ud på bordet hvor den “slås ned” (hvilket vil sig at prikke lidt i den med fingrene så den bliver fladet ud).
Byg den op igen ved at blive ved med at folde hjørnerne ind mod midten til man til sidst har en ny kugle (enten hele dejen hvis det man laver brød, eller mindre stykker hvis man laver boller) og læg samlingen ned ad på bagepladen.
Lad det efterhæve i ca. 45 min under et fugtigt klæde.
Bag i ca 40 min. ved 200 grader
Server og nyd.
Note:
Har prøvet at fryse dem og de er næsten lige så lækre efter at have været frosset, som de er lige fra ovnen.
Fuldkornsboller
Læs også:
August 29th, 2011
De ser go’e ud :) Tillykke, bager!
August 31st, 2011
Tak … ja jeg må se om jeg ikke også kan finde penge (og plads i køkkenet) til en støbejernsgryde så jeg kan prøve verdensbedste brød :-)