Jeg har flere gange lavet tærte med gedeost, karameliseret rødløg og balsamicoglace til forret, så jeg ved at smagskombinationen er god. Jeg har så også en tilbagevendende trang til at snyde når der kommer gæster og har i længere tid tænkt om ikke man kunne bruge samme smagskombo, men lave det så det ligner en dessert. Da det jo er ost, er det jo oplagt at få det til at ligne en cheese cake.
På trods af jeg aldrig har lavet cheese cake før og har læst om Maikens frustrationer kastede jeg mig ud i det med ophøjet ro og masser af selvtillid.
Da gedeost er ret mættende tænkte jeg at lave en lille en og skære den så stykkerne var i amuse bouche størrelse. De blev så lidt større (2-3 bidder) men ikke fedtede, som jeg ellers havde troet, så man kan faktisk godt lave dem i rigtig en-mundfuld-størrelse og spise dem med fingrene.
Resultatet blev i al beskedenhed ret godt – det var ikke svært at lave, men lidt omstændigt.
Ingredienser (4 stykker):
Bund
30 + 30 g smør
60 g mel
lidt salt
Fyld
50 g cremet gedeost
Topping
¼ rødløg
1 tsk honning
Glace
5 spsk balsamico
1 tsk sukker
¼ blad husblas
Opskrift:
Jeg har ikke nogen lille springform, men tog og forede en stor udstikker med strimler af bagepapir, hvilket virkede rigtig godt.
Smuldr mel og de første 30 g (koldt) smør sammen til en mørdej. Lad det evt. lige ligge på køl i 10-15 min og rul det så ud til en tykkelse på ca. 3 mm.
Bag det i 10-15 min ved 175 grader.
Lad det køle i 20-30 min og bræk det så i mindre stykker.
Smelt de sidste 30 g smør, hæld det over mørdejs stykkerne, bland det forsigtigt og læg det som bund i formen.
Sæt det i køleskabet i en 20 min til bunden har sat sig.
Hak rødløget fint og brun det lidt på panden.
Kom så honning ved og lad det karamelisere over et par minutter ved middel varme.
Hæld løget ud på bagepapir og lad det køle.
Kom husblasen i koldt vand og lad det ligge min. 5 min.
Kog balsamico og sukker, så det reducere ned til ca. 2/3 og smag det til slut til med enten lidt mere sukker eller balsamico, hvi det er nød vendigt.
Rør den udblødte husblas i balsamicoen mens den stadig er varm og lad den her efter køle af, så den bliver kold nok til ikke at smelte osten når den hældes over. 5-8 minutter skulle være fint.
Smør gedeosten ud over bunden. Pres det lidt og sørg for at få det helt ud i hjørner og kanter, så den bliver pæn når den kommer ud af formen.
Drys de karameliserede rødløg over osten.
Hæld glasen over og sæt “kagen” i køleskabet en times tid.
Kør en kniv mellem formen og bage papiret hvis den ikke lige selv slipper og hiv så forsigtigt strimlerne af bagepapir af “kagen”.
Anret den evt. med lidt frisk oragano på toppen.
Server og nyd.
Læs også:
September 12th, 2011
Hvor er den smuk! Ville blive ret imponeret hvis jeg fik serveret sådan én til forret :)
September 12th, 2011
DET ser godt ud – gad godt smage bare et lille bitte hjørne. Og så har jeg samme trang til at snyde gæster med mad – sært….. :-)
Leg med smags sammensætninger er sjovt og man lærer tit noget som leder til næste eksperiment
/Erland
September 12th, 2011
Hvor er den smuk! Jeg ville blive imponeret hvis jeg fik sådan én til forret :)
September 12th, 2011
Fræk tvist af en klassiker. Og superflot anretning / visuel fremtoning!
September 12th, 2011
Det er trekantet blæret niceness det der! :)
September 12th, 2011
Tak skal du ha’ Erland
Jeg har flere “omvendt” retter i ærmet, så de skal nok komme på bloggen løbende :-)
September 12th, 2011
Tak Maiken
Der var også begejstring hos middagsgæsterne.
September 12th, 2011
Tak Kasper
Jeg blande jo bare tingene – det er naturen der har lavet de flotte farver ;-)
September 12th, 2011
Tak Sjønne
Ja det fungerede godt at forer en form med bagepapir, så hvorfor kan en cheese cake ikke være trekantet :-)
September 14th, 2011
Hej Christoffer,
Hvor ser det lækkert ud! Og så er det samtidig en “snyder”. Rigtig god idé. Jeg er lidt af en kagetosse og får nu ideer om at lave en menu, hvor ALLE retter ligner kage. Måske undtagen desserten, som kunne ligne en bøf? :-)
Lise
September 14th, 2011
Tak skal du ha’ Lise
Hvis jeg falder over en desert der ligner en bøf er du den første der kommer til at høre om den :-)