Sidste ret i min 3 retters hytteost menu til Arla-konkurrencen, endte med at blive en cheese cake. Det var enten denne blåbærversion eller en med citron og lime.
Grunden til jeg valgte blåbærversionen er, at den ikke kræver lige så meget sukker, da blåbærerne har langt mindre syre end citrusfrugterne og man derved får mere af hytteostens smag med. Det er jo en ret der skal sætte fokus på hytteost, så derfor versionen der smager mest af hytteos. At blåbærerne så ser rigtig godt ud er en bonus, men det var ikke den afgørende grund.
Jeg har set et par stykker lave cheese cake med hytteost, hvor de blender hytteosten for at få en ensartet masse. Det kunne man nok også sagtens gøre, men endnu en gang skal hytteosten i fokus, så jeg har den som den er. På den måde får man også en tekstur med lidt mere bid fra hytteostkornene. Jeg synes det matcher den friske smag godt, uden det føles som en “sund” dessert – så håber jeg også dommerene synes det :-)
Opskriften til konkurrencen skal være til 4 personer, så det er også det jeg har skrevet her. Når jeg har gået og eksperimenteret har det været med forme i portionsstørrelse, men en alm. tærteform vil nok kræve man gange opskriften op, så man laver til 8-10 personer.
Da både hytteost og blåbær varierer i smag er sukkermængden vejledende – smag til undervejs. Alle skal også have kunstnerisk frihed til at lave deres egen kage sødere, men tanken fra min side er at have en frisk dessert frem for en sød dessert.
Ingredienser (4 personer):
3 digistive kiks
25 g smør
150 g hytteost
Skal fra 1/3 citron
2 blade husblas
125 g blåbær
4 spsk flormelis
2/3 dl vand
Tilberedning:
Knus kiksene så de får en krummestørrelse som grov rasp.
Smelt smøret over svag varme.
Bland det smeltede smør og kiksekrummerne og læg det i et jævnt lag i bunden af en springform. (For siderne i springformen med bagepapir, så er det lettere at håndterer den, når den skal ud af formen).
Sæt den på køl mens fyldet laves.
Kom 1 blad husblas i koldt vand i ca. 5 min. (eller længere – det sker der intet ved).
Bland hytteost med 3 spsk flormelis og citronskallen.
Tag husblasen op af vandet og smelt det forsigtigt over svag varme.
Rør det smeltede husblas sammen med hyttesosten og hæld massen over kiksebunden i springformen.
Sæt det på køl mens geleen laves.
Kom 1 blad husblas i koldt vand i ca. 5 min. (eller længere – det sker der intet ved).
Mos 100 g blåbær sammen med 2/3 dl vand og lad det simre i ca. 10-12 minutter sammen med 1 spsk flormelis.
Si de moste blåbær fra og smelt husblassen ved svarg varme i blåbærlagen.
Skyl de resterende 25 g blåbær og kom dem hen over kagen.
Hæld til sidst blåbærlagen henover og lad det hele stå på køl til det skal serveres (regn dog med mindst 1 time så man er sikker på det hele har sat sig).
Server og nyd.
Læs også:
May 15th, 2012
Sikke en smuk dessert! Kombinationen med hytteost lyder ret spændende – fed idé :-)
May 15th, 2012
Mange tak :-)
Jeg synes også selv den blev ret god, men det krævede noget hjernevidning før ideen kom :-)