“Dejlige gulerødder MED TOP!” … ja det står der jo på skiltene, men hvorfor? Hvad er det lige der gør, at det bliver et bedre køb, fordi der er top på?
Når man har tænkt på det længe nok, bliver man jo nød til at finde ud af det. Jeg så bl.a. på hvad Årstiderne skriver om gulerødder:
Gulerødder opbevares bedst køligt og uden top. Nip toppen af og opbevar rødderne i en pose i køleskabet. Gulerødder med top har en kort holdbarhed og bliver slatne i løbet af nogle dage. Gulerødder uden top kan holde sig i 2-3 ugers tid.
Okay – toppen kan altså sige noget om, at gulerødderne er friske – såfremt de selvfølgelig ikke er slatne. Det første man dog skal gøre, når man har købt dem, er at pille toppen af.
Hvad sker der så med toppen? Med al sandsynlighed ender den i skraldespanden og så er vi tilbage til spørgsmålet om hvorfor det er et bedre køb? Det man får ekstra, er alligevel noget der ryger i skraldespanden … men det behøver det ikke at være :-)
Jeg så et indslag med nogle budister i England, som levede efter nogle klare retningsliner for at slide mindst muligt på naturen. En af tingene var at bruge alle råvarer fuldt ud, så de spiste også toppene fra gulerødderne. Hvad det præcist var de lavede af dem, kan jeg ikke huske, men det betyder ikke så meget. Det vigtigste er at vide de ikke er giftige, så klarer man resten ved at smage på dem … så da jeg købte nogle gulerødder med top var det jo bare at tage en bid – HAPS!
Gulerodstoppe smager ikke af så meget. Lidt bittert og jernsmag ala persille. Har du svært ved at forestille dig smagen, så smag selv :-)
Det første der poppede op i hovedet på mig var “pesto”. Ja det var næsten for let, men på den anden side, hvis man skal få folk med på vognen, skal det heller ikke være for besværligt at komme i gang :-)
Det første forsøg var med pinjekerne, da jeg tænkte de ville være gode til at takle det lidt bitre fra gulerodstoppene.
Resultatet blev ret godt. Det smager faktisk tæt på alm. basilikumpesto, men ikke lige så parfumeret, da gulerodstoppene ikke smager af lige så meget som basilikum. Bitterheden aftog meget, så man kan sagtens bruge valnødder i stedet for pinjekerne og på den måde gøre den mere nordisk eller lidt citronskal for at give lidt syre.
Det viser sig jo, at det ER et bedre køb med toppe på gulerødder. Eneste problem er, at hvis man skal lave pesto hver gang man køber gulerødder med top, får man meget pesto :-) Så der skal eksperimenteres mere med gulerodstoppe – ideer modtages med kyshånd.
Ingredienser (ca. 1 1/2 dl.):
2 håndfulde gulerodstoppe
3/4 dl rapsolie
50 g piniekerner
1 fed hvidløg
10 g parmesan.
Tilberedning:
Pil bladene af gulerodstoppene og skyl dem godt.
Rist pinjekernene på en tør pande til de er gyldne.
Hak de skyllede blade fra gulerodstoppen groft og kom dem, sammen med reste af ingredienserne i en morter (eller foodprocessor) og giv det en omgang til det er en nogenlunde ensartet masse.
Smag til med salt.
Server og nyd.
Læs også:
June 22nd, 2012
Det skal da prøves – men normalt får køerne vores gulerodstoppe, blomkålsblade og den slags – de får det stukket over hegnet, hvor de står og muh’er krævende efter mere. Alle elsker godbidder :-)
God weekend – Karen
June 22nd, 2012
Nu bor vi på 55 kvm. på 3. sal, så vi har ikke rigtig plads til køer selv ;-)
Men tro mig gulerodtoppe er også velegnet til mennesker
Også god weekend til dig … og til køerne
June 22nd, 2012
Ret genialt, synes jeg! Det må prøves.
June 23rd, 2012
Mange tak Hanne
Ja jeg fandt jo ud af at toppene var en reel ingrediens og ikke affald … der åbner sig nye muligheder hele tiden, når man eksperimenterer :-)
March 20th, 2014
Det er jo godt nok et lidt gammelt indlæg om gulerodstoppe jeg har fundet her, men jeg vover at lægge mit forslag på alligevel, måske nogen kan bruge det…
Har for få dage siden fået en god opskrift på brug af gulerodstoppe af en kvinde fra Shrih Lanka (undskyld evt. stavefejl).
Man skal bruge et par bdt. gulerodstoppe, kokosmel ca.1 dl, oliven og/eller jordnøddeolie (eller anden efter smag), chili, ingefær, hvidløg + hvad man nu ellers hælder til – men gerne lidt spicy, evt. et hakket løg, salt
+ færdig kogte løse ris efter smag, mængde til ca. 4 pers. passer til ovenstående
Skyl toppene godt, tør dem nogenlunde og hak det hele ret fint (ca. 1 cm. lange snit)
Kom olie og krydderier på panden, svits godt, tilsæt toppene, kokos og løg, lad svitse 3-5 min., tilsæt ris samt evt lidt mere olie og svits færdig til risene er godt varme
Vi spiste det til chili con carne, fungerede super godt, men jeg forestiller mig det også som lækkert tilbehør til grillet fisk, eller kylling, sammen med andre grøntsager.
Gulerodstoppen smager ikke ret kraftigt igennem, men giver et lidt urteagtigt præg og bedst af alt, så kan man altså bruge “skidtet” til andet end kaninfoder/skraldespanden!
En lille tillægshistorie til opskriften er at da jeg blev spurgt af hende en dag jeg var på besøg, om jeg kunne bruge en pose gulerodstoppe, var min let undrende kommentar “til kaninen”? (vi har nemlig ikke nogen kanin…)
Hvortil hun undrende sagde “til kaninen”? Næh, vi plejer at spise det selv…
Så måtte jeg jo have at vide hvordan det skulle gøres og det er så på ovenstående måde.
Bon appetit ;-) kanin eller ej!