Gnocchi hører ind under pasta – i hvert fald hvis man ser på det med italienske øjne.
Indtil jeg researchede lidt troede jeg at gnocchi traditionelt var lavet med kartofler – Det er det ikke. Kartoffelversionen er en moderne fortolkning. Okay – om man kan sige moderne om en variant der er 400 år gammel, skal jeg ikke gøre mig klog på, men kartoffelvarianten kom først til efter Columbus havde kartofler med hjem fra Amerika. Den originale gnocchi er mere end 2000 år gammel går helt tilbage til romerne, som lavede dem på mel.
Den blev spredt til hele europa under romernes erobringer og nationaliseret i de forskellige lande efter romerriget forsvandt. Spätzle, Dumplings og den danske melbolle er alle variationer af gnocchi. Det er dog lidt mere sexet at sige gnocchi en melbolle :-)
Jeg prøvede for noget tid siden at lave kartoffel-gnocchi, men de blev ikke helt gode i konsistensen. For en uge siden så jeg så en kok lave gnocchi på tv og som med de fleste ting der kan gå galt, er der tricks til at lykkes :-)
En kartoffel-gnocchi skal være let og luftig og ikke massiv og klistret. Tricket er at man bager kartoflerne i stedet for at koge dem, og at man folder melet i dejen i stedet for at ælte det i. Overholder man disse to regler får man lækre, luftige og fantastiske gnocchi.
Denne gang lavede jeg en simpel sauce til. En masse cherrytomater som jeg bagte i ovnen og vendte i lidt hvidløgsolie.
Tomaterne bliver mere søde og får også en anelse grillet smag af at blive bagt. Et lille strejf af hvidløg og det hele suget op af en luftig kartoffel-gnocchi.
Der er intet galt i at lave en ret med få ingredienser, når den smager så godt som den her :-)
Ingredienser (2 personer):
2 bagekartofler
1 æg
100 g mel
ca. 25 cherrytomater
2 fed hvidløg
5 spsk olivenolie
Opskrift:
Bag kartoflerne i 1 1/2 – 2 timer ved 200 grader
Skrab “kødet” ud af kartoflerne og mos det gennem en si.
Rør ægget i sammen med lidt salt.
Tryk mosen flad med en “blid hånd” og drys noget mel over.
Fold så mosen en gang, tryk den flad igen og gentag til alt melet er brugt.
Del “dejen” i 4 dele og rul hver del til en pølse på tykkelse med en tommelfinger og skær dem i stykker på 2-3 cm.
Kog gnocchien i saltet vand til de flyder oven på.
Skær cherrytomaterne i halve og bag dem i ca. 25 min. ved 200 grader.
Skær hvidløgsfedene midt over, brun dem i olien ved svag til jævn varme og tag dem så fra (de skal kun give smag til olien).
Bland forsigtigt de bagte cherrytomater, den kogte gnocchi og olien sammen og smag til med salt og peber.
Server og nyd.
Læs også:
2 Comments on Kartoffel-gnocchi med bagte cherrytomater
Leave a comment