Jo mere stivelse kartofler indeholder, des bedre er de til kartoffelmos. Store bagekartofler er mine favoritter.
Når man bager sine kartofler i stedet for at koge dem, får de mere sødme (ja faktisk en mere raffineret smag i det hele taget), samtidig med man får al væske ud af dem. For meget væske og for lidt stivelse kan ende med klister i stedet for kartoffelmos.
Fremgangsmåde for basis kaftoffelmos:
Pak kartoflerne i aluminiumsfolie og bag dem ved 200 grader. Tiden kommer an på størrelsen, men regn med mindst 1 time. De kan næsten ikke få for lang tid, så 1 1/2 – 2 timer og man er sikker på de bliver super.
Skær kartoflerne over på midten og skrab kødet ud af skrællen.
Mos “kødet” gennem en si, så det bliver helt fint. På den måde undgår du at få klumper i din mos.
Tilsæt løbende klumper af blødt smør (som smeltes af varmen fra kartoflerne) og rør til mosen til den har den ønskede konsistens.
Variationer:
Mælk i hverdagen
Når det er hverdag, erstatter jeg det meste at smøret med mælk af den simple grund at man let kan bruge 50 g smør pr. person og nogen gange op til 80-100 g smør pr. person. Det er bestemt noget man skal unde sig selv, for det smager fantastisk … men kun en gang imellem, for det det kan få tyngdekraften til at vise sig fra sin grimme side når man træder op på vægten ;-)
Fløde og indkogning af smag
Som udgangspunkt bruger jeg ikke fløde i min kartoffelmos, men i nogle tilfælde bruger jeg det til at smagsætte min mos. Jeg vil nemlig ikke have “urenheder” i min mos. Så skal den smage af f.eks. timian, koger jeg timianen i lidt fløde for at trække smagen ud. Det sier jeg så og tilsætter den smagsatte fløde til mosen.
Kartoffelmos